Обавештења

ФК Рибница из Јовца прославила пола века постојања

У години јубилеја, ФК Рибница је већ 12 година члан Рашке окружне лиге. Постала је један од најорганизованијих клубова на подручју Рашког округа, предвођен агилном управом и уз велику помоћ месне заједнице.

Сада већ давне 1972. године основана је ФК Рибница из Јовца. Давати име новоформираном клубу и тражити локацију за стадион две су јако незахвалне ствари. Име је добила по оближњој реци Рибници. Локацијски игралиште је било стационирано на ливадама у власништву Бране и Љубише „Баџе“ Шалинића.

У такмичарској сезони 1972/73. Рибница је кренула са одигравањем првенствених утакмица. Први меч одигран је са Младим раником из Градице (2:5). Прву победу Рибница је остварила у Вранешим (3:2), а дуго се препричавао евро гол Бране Репца постигнут са преко 40 метара. Игралиште се издвајало по специфичности да се на аут линији налазила бандера и аутобус који је служио као свлачионица. Беба, Слобо, Шорбан, Репац, Дино, Фајко, Каба, Ласке, Чича, Мићо, Живко, Бековац и други брзо су стекли симпатије мештана села па је недељом поподне стадион био мали да прими све који су желели да виде и бодре своје љубимце. Први тренер био је Војо Шалинић.

О утакмицама са највећим ривалом, Младим крилима из Метикоша, говорило се 10 дана пре и исто толико после меча, а играчи који су поникли у Рибници стигли су и до Црвене звезде, Нено Павловић, Зоран Јанић обрео се у Слоги из Краљева, а Бранко Стојановић завршио у чачанском Борцу.

Старо игралиште постало је само лепа успомена јер је стрелиште Берановац, 1979. године, постао нови дом Рибнице. Изграђена је барака на западној страни терена која је служила као свлачионица. У рад клуба укључили су се људи са Берановца и Кованлука. Упоредо са сениорима развијао се подмладак. Записано је да су омладинци играли у Лиги западне Србије. У Крушевцу пионири су играли полуфинале регионалног купа.

О омаленом Јовцу писао је тада најтиражнији спортски лист “Спорт” о фудбалском чуду из маленог места. Упоредо са клубом развијала се инфрасруктура и сазидане су службене просторије испред игралишта.

У то време екипу је водио тренер Грујица Вукадиновић. Бележи се да је Рибница у сезони 1990/91. изборила пласман у пети ранг такмичења у бившој Југославији. Одлучујућа утакмица одиграна је по невиђеној киши, у Богутовцу и завршена је победом од 1:0. Сусрет је испратио велики број навијача из Јовца, који су допутовали са 96 аутомобила. Тренер Слобо Шалинић и тандем Фаца и Пуљо са осталима феноменалним играчима пленили су игром и понашањем на свим стадионима. На челу клуба била је јака управа са Бебом, Шорбаном, Мићом Бековцем и Буђом и допринела је изваредним резултатима. Рибница је преживела ратове и инфлацију деведесетих, препознаће се људи који су са Мићом Шалинићем и Баћом одржавали клуб.

Клуб је даље растао и у Окружној лиги, у сезони 2013/14. био је јесењи првак са осам бодова више од другопласираног. Наслови у Ибарским новинама и престижном Спортском Журналу били су: “Не треба вам новац да се воли Јовац”.

И данас када славе велики јубилеј 50 година постојања, суочавају се са финансијским тешкоћама. Захваљујући локалној самоуправи и управи клубу, изграђено је и уређено игралиште, постављени рефлектори на којима би позавидели многи српсколигаши. Није било простора да се помену многи људи, али они који нису међу нама биће заступљени у монографији која ће ускоро угледати светлост дана. Биће ту места за све резултате, приказе табела, поткрепљени са мноштвом анегдота, пожутелих фотографија, исечака из новина и др…

У години јубилеја Рибница је већ 12 година члан Рашке окружне лиге. Постала један од најорганизованијих клубова на подручју Рашког округа, предвођен агилном управом и уз велику помоћ месне заједнице.