Историјат

Прве пријатељске утакмице одигране су после Првог светског рата и то између краљевачких и чачанских клубова. Судије су биле по договору између екипа, да би тек у годинама пред Други светски рат Краљево добило и прве судије од којих су само двојица имала положен судијски испит. У историји је записано да су то били др. Бранко Лалић и Алекса Јовановић, учитељ. Ратни вихор учинио је своје па је после ослобођења Краљево имало само једног судију. Био је то Жика Виторовић – Трце, службеник Фабрике вагона, оснивач судијске оргснизације у Краљеву 1955. године.

Првих шест фудбалских судија са положеним испитом из Краљево добија 1955. године: Владета Луковић, Милорад Мијомановић, Миодраг Миловић, Драгослав Мацић, Љубивоје Крстовић и Бранко Ружић а 21. јуна 1956. године, захваљујући Стевану Голднеру и Миломиру Ненковићу из Крагујевца, формира се огранак судија у Краљеву који 1958. године прераста у Подсавез фудбалских судија Краљево.

На територији Новог Пазара 1959. године судијски испит полажу Лубура Фадил, Асим Никшић и Љубодраг Вукићевић.

Врњачка Бања тек седамдесетих година добија фудбалског судију Крстивоја Вулићевића, а Рашка 1970. године Драгана Саковића.

Када данас о томе говоримо наводимо да је преко 2000 фудбалских судија у Рашком округу положило испит, да је велики број активно судио, али да је мали број имао част да буде арбитар на утакмицама Прве савезне лиге и то:

  • Вукићевић Живојин – Черчил из Краљева,
  • Абдулах Абдулаху из Новог Пазара,
  • Вићентијевић Владан из Краљева,
  • Куч Дражен из Краљева,
  • Трипковић Драган – Кено из Краљева,
  • Вићентијевић Горан из Краљева,
  • Марушић Светислав из Краљева,
  • Богдановић Дарко из Краљева…

А да суде вечити дерби – утакмице „ПАРТИЗАНА“ и „ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ“, и то у оној великој Југославији, то задовољство, да осете хук препуне „МАРАКАНЕ“ и „СТАДИОНА ЈНА“ имали су: Живојин Вукићевић 1982. године и Абдулах Абдулаху 1986. године.

А двојица судија са нашег подручја: Трипковић Драган – Кено и Вићентијевић Владан имали су велику част и признање да осете међународна такмичења и на грудима понесу знак ФИФА.

Утакмице Друге савезне лиге, поред великог броја Краљевчана: Михајило Ђорђевић, Милан Вучић, Мирко Шпановић, Милош Павловић, Душан Матовић, Душан Суша, Зоран Велимировић Љубивоје Јовановић, Радош Вујанац, Милован Вукосављевић, Јовица Баковић, Томислав Мијаиловић, судили су и Енес Гегић из Новог Пазара и Милош Жерађанин из Новог Села.

Када су судије Рашког округа у питању, најзначајнији део рада припада оном едукативном делу у чему је допринос Владана Вићентијевића више него запажен. Вићентијевић је један од ретких који је своје богато судијско и стручно искуство преточио у преко двадесет стручних књига и приручника који су постали незаобилазни уџбеници за све који се посвећују судијском позиву. Упоредо са овим важним послом Вићентијевић је имао и ту част да четири године буде на челу судијске ореганизације Србије, да преко 25 година буде погонска снага свих фудбалских збивања на месту генералнг секретара Фудбалски савез Рашког округа, за цело време свог постојања и под разним називима, својим квалитетом, радом и резултатима сврстао се у водећег фудбалског радника Србије, а у појединим сегментима рада и водећи.