Обавештења

ФК Морава из Мрсаћа обележила век постојања (ФОТО)

Најстарији активни фудбалски клуб на територији Рашког Округа, Морава из Мрсаћа пригодном свечаношћу обележила велики јубилеј, 100 година постојања и непрекидног рада.

Када је у поморавско село Мрсаћ давне 1924. године дошао млади и амбициозан учитељ Тихомир Кузмановић нико није слутио да ће се исписати прва страница нове историје овог села. Основано је Певачко-лоптачко друштво Мокрањац, остаје забележено да је 18. јула 1924. године одиграна и прва фудбалска утакмица, а како у то време није било много клубова, фудбалска дружина се делила на Разбојиште и Грабак. Тако је настала Морава, фудбалски клуб из Мрсаћа који је дочекао свој стоти рођендан. Тих година урађена је и застава поменутог друштва која, званично освештана, се данас налази у сталној поставци Народног музеја у Краљеву. Прву кожну лопту у Мрсаћ из Француске донео је Гвозден Мијовић виши официр у пратњи Краља Александра Карађорђевића. Морава није први клуб по оснивању, али је најстарији активни клуб и први фудбалски клуб који стиже до стотог рођендана у Рашком Округу.

„Поносан сам на мој Мрсаћ и нашу Мораву. Овде су ми играли деда и отац, брат, ја сам играо, био тренер, сада сам члан руководства,а син ми игра и капитен је тима. Дакле четири генерације Павловића су уткали себе у Мораву. Било је и тешких година, било је и лепих година, али никада се ниамо повлачили, прекидали са радом. Опстајали смо и остајали и тако ће бити и наредних сто година, убеђен сам. Сада играмо у лиги Рашког округа, завршили смо на петом месту и задовољни смо. Имали смо шансу и да се боримо за сам врх, али бољи су отишли даље. За то нешто више треба и више новца, тако да треба бити реалан. Важно нам је да имамо децу, петлиће и пионире и да ће сутра та деца наставити нашим стопама. Морава ће и даље тећи и трајати“ – помало песнички напомиње Драган Павловић-Џафо бивши фудбалер и тренер, данас члан најужег руководства ФК Морава из Мрсаћа.

Морава може бити поносна што у својим редовима има правог хроничара, човека који је из љубави према селу и клубу сакупио све податке везане за овај век постојања.

„Љубав према селу где сам рођен и где живим са породицом, љубав према клубу где сам играо, то је био највећи мотив да кренем да сакупљам грађу. Било је тешко, врло је мало било сачувано података, протокола са утакмица. Сналазио самс е на разне начине, довијао, али сам највећи део грађе сакупио. Данас када Морава игра са неким ривалом одмах имамо податке који је међусобни меч по реду и какав је скор, уз неке посебне занимљивости. То је плод тог вишегодишњег, да не кажем вишедеценијског рада. По томе смо препознатљиви у Краљеву и шире, а верујем да то немају ни веће средине и клубови. Славимо велики јубилеј, 100 година клуба и надам се да ћу за 150 година потпуно комплетирати документацију наше Мораве“ – уз осмех каже Горан Симовић, јединствени фудбалски хроничар из Мрсаћа.

Преко 400 званица било је на свечаности уприличеној поводом великог јубилеја ФК Морава из Мрсаћа. Заслужни су добили плакете, као и сам слављеник кога су даривали ФСРЗС и ФСРО. Треба рећи да је Морава 1969. године добила Златну плакету ФСЈ, а поводом 85 година фудбала у Србији добила је јубиларну плакету. И град Краљево је дао велики допринос развоју овог клуба, а Мрсаћани су поводом 100 година Мораве добили рефлекторе на свом игралишту.

ФК Морава је 21 годину старија од Звезде и Партизана, то је огромна традиција, велики пут је прешао овај скромни сеоски клуб. Град Краљево помађе све спортске клубове, тако и фудбалске, без обзира на ранг. Поред издавајања из градског буџета, ту су и средства за сређивање инфраструктуре. Тако смо за овај јубилеј Морави даривали рефлекторе који засијали баш у дану прославе. Сада ће све селекције овог клуба моћи да тренирају и у вечерњим сатима и да играју утакмице – нагласио је Др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Први човек града на Ибру је поводом јубилеја ФК Морава из Мрсаћа подсетио на прошла времена када се фудбал у сеоским срединама играо из љубави и ентузијазма.

„Смета ми што се данас све гледа кроз новац. И у најнижеим ранговима такмичења се игра фудбал уз неке надокнаде,а сећамо се оних времена када се играло из ентузијамзам, због љубави према селу, клубу. Рекао бих да су то била лепа и сретнија времена и надам се да ће се једном вратити, поново“ – закључио је градоначелник Краљева.

Морава је славећи 40 година постојања играла против краљевачке Слоге, за пола века постојања са ужичком Слободом, док је 60. рођендан клуба обележен утакмицом са тадашњим прваком СФРЈ, екипом Сарајева. За век постојања, на терену у Мрсаћу поново ће играти краљевачка Слога. Колико је Морава дала фудбалу нека послужи податак да су њен дрес носили Радован Вулићевић који је касније био капитен Слоге, играо са ОФК Београд, Тетекс, Напредак из Крушевца, Мајданпек, после њега Раде Тодоровић који такође преко Слоге стигао до Сутјеске, Приштине, бундеслигаша Нирнберга, бугарске Славије, а данас је у жижи млади Никола Зечевић члан шведског Хакена и један од најперспективнијих фудбалера на Старом континенту. Мало је времена да се исприча прича о ФК Морава из Мрсаћа, о 100 година љубави према лопти. До неког новог јубилеја, Мрсаћани живели и срећно.
Фудбалски савез Рашког округа честита Морави на великом јубилеју са жељом да у будућности клуб настави са добри радом и постиже велике резултате.