Обавештења

ФК Полет из Ратине прославио 90 година постојања (ФОТО)

У уторак 01.10.2019. године у ресторану “Плава сала“ у Ратини, Фудбалски клуб “Полет“ из Ратине је обележио свој велики рођендан, 90 година постојања и рада клуба.

На прослави су присуствовали, бивши и садашњи играчи, чланови клуба,пријатељи клуба, председник ФС Рашког округа Слободан Ђерковић, председник ФС града Краqево, Љубиша Вујовић, као и Градоначелник града Краљево, др.Предраг Терзић, Начелник Рашког округа Небојша Симовић, директор ЈКП Водовод из Краљева, Миленко Стефановић и представници МЗ Ратина.

Председник ФС Рашког округа, Слободан Ђерковић се свим присутнима обратио и доделио ФК“Полет“ златну плакету за постојање и рад клуба, пожеливиши свима у клубу много успеха у даљем раду И редовним такмичењима. Такође златну плакету испред ФС града Краљево уручио је председник Љубиша Вујовић.

Када се помене Ратина, прва асоцијација је Полет. И обрнуто, чим неко каже Полет, значи да је Ратина. Ова нераскидива веза траје већ 90 година, и трајаће још дуго, дуго!
Наравно да је Ратина много старија од Полета, али је Полет један од најстаријих фудбалских клубова на територији Краљева.

Данас, када обележава леп и вредан јубилеј, 90 година Фудбалског клуба Полет, подсетићемо се да је далеке 1929. године на иницијативу Борисава Пановића у оквиру Соколског друштва Сељак, основана фудбалска секција, истог имена. Те исте године Милосав Костовић – Мићун у Ратину је донео прву фудбалску лопту, а остало је записано да је први кожни фудбал купио Борисав Пановић, и тада су почели да се савладавају први фудбалски кораци…

Тих година су Стојан Гајовић и Милоје Благојевић редовно пратили тадашњи фудбалски клуб Ибар из Краљева (данашња Слога), и искуства преносили у Ратину. Прва утакмица је одиграна те 1929. године на импровизованом игралишту, односно ливади Милосава Миљојковића. Сељак је утакмицу играо у плаво-белој опреми.

У тадашњој краљевини Југославији није било организованих среских фудбалских такмичења, па је Сељак играо само пријатељске утакмице, најчешће са Карађорђем из Рибнице, Моравом из Мрсаћа и Срче, као ис Младошћу из Опланића и Ибром из Матарушке Бање.

Пред крај другог светског рата 1944. године, Сељак је играо у Трстенику против истоимене екипе, и победио је са 4:2, и под тим именом опстаје до 1953. године, када добија данашње име Полет.

На такмичарске утакмице на гостујућим теренима фудбалери Полета су одлазили углавном шпедитерима, задружним трактором и бициклама. Остало је упамћено да је 4. августа 1955. године Полет победио Будућност у Конареву са 3:2, а чак 360 мештана Ратине је бициклама отишло до Конарева да бодри свој Полет.

Полет је тих година утакмице играо на терену иза тадашњих Воћаревих магацина, а крајем 1956. године и до данас, утакмице се играју на садашњем терену у центру Ратине.

Тек почетком шездесетих година Полет почиње да прави значајније резултате у Другом разреду краљевачког фудбалског подсавеза, а 1967. године прелази у виши ранг. Свих ових 90 година, било је успона и падова, али Полет је увек успевао да опстане на фудбалској сцени. Осамдесетих година се такмичио у веома јакој Регионалној лиги, а данас је стабилан зонаш, по квалитету у четвртој фудбалској лиги Србије.

Има ту још много, много да се напише и да се спомене, овако, Полет се захваљује свим досадашњим председницима и спортским радницима, играчима и верним навијачима на трајању овог клуба свих 90 година.