Обавештења

Фудбалски савез Рашког округа награђен дипломом заслужне спортске организације Града Краљева за 2018. годину

На одржаној свечаној седници у недељу 07. октобра 2018. године, Фудбалски савез Рашког округа је одлуком Скупштине града Краљева, на дан града Краљева на “Краљевдан“ награђен Дипломом заслужне спортске организације у 2018. години за развој фудбалског спорта у Рашком округу.

Награду је уручио председник Скупштине града Краљева, Небојша Марковић председнику Савеза, Слободану Ђерковићу, а честитке је упутио и градоначелник града Краљева, Терзић Предраг.

Почетак организовања у надметању фудбалском лоптом у нашем крају сеже у далеку 1909. годину, када је основан Лоптачки одсек при Соколском друштву. Прву фудбалску лопту, кажу летописци, у Краљево је донео коњички капетан Делић, који је службовао у коњичком пуку Цар Душан Силни. Десет година касније оснива се Жича, први фудбалски клуб у нашој вароши, који нешто касније мења име у Ибар и такмичи се у лигама Крагујевачког лоптачког подсавеза.

Од тада, фудбал постаје омиљена спортска игра Краљевчана, а почињу и организована такмичења о којима се брине Фудбалски подсавез за територије Краљева, Врњачке Бање, Рашке, Новог Пазара, Тутина и Сјенице.

Године 1983. формиран је Фудбалски савез Краљевачког региона са више од 200 клубова, можда територијално најраспрострањенији у Републици.

Десет година касније, формиран је и Фудбалски савез Рашког округа, који данас има три савеза: Фудбалски савез града Краљево, Фудбалски савез општине Нови Пазар-Рашка-Тутин и Фудбалски савез Врњачка Бања, са 67 клубова који су распоређени у свим лигама такмичења, осим тзв. Супер лиге Србије. Савез води сва првенствена такмичења у окружним лигама сениора, омладинаца, кадета и пионира.

Бројни фудбалери који су у Краљеву, Новом Пазару, Рашки, Вр.Бањи, Тутину и другим местима са подручја овог Савеза, стасали данас играју за клубове широм Европе.

Ово признање “ласка“, али ово признања и награда припадају свим члановима садашњим и бившим фудбалске организације, који су заслужни и који могу да се подиче овом наградом и то чланови Скупштине ФСРО, чланови Извршног одбора и других органа ФСРО, сва три Фудбалска савеза, фудбалски клубови, фудбалски и спортски радници, фудбалске судије, фудбалски тренери, делегати и остали спортски пријатељи ФСРО.

Још једном да напоменемо сви напред наведени су добитници овог признања и награде, која се додељује традиционално сваке године од стране Скупштине града Краљева.